Referendum was geen democratisch feest!

losgeslagen-koe

Met 32% opkomst stemde 61 % van de Nederlanders tegen een associatieverdrag met Oekraïne, 68% bleef thuis. Bezwaarlijk een duidelijke uitslag!  Sommige Nederlanders bleven om tactische redenen weg in de hoop dat de vereiste 30% opkomst niet zou worden gehaald. De meerderheid zag het referendum waarschijnlijk als gedrocht, waarbij van alles erbij werd gesleept. Als je tegen ‘de EU’ was of tegen ‘de elite’ dan stemde je ook tegen. De overige 27 EU landen die het verdrag al geratificeerd hebben zullen zich weinig toeschietelijk tonen om ten behoeve van wat losgeslagen kiezersvolk drastische wijzigingen aan te brengen.  Laten we hopen dat Rutte het hoofd koel houdt.

 

Gepubliceerd door

grimbertrost

Strateeg en schrijver, bedrijfseconoom, historisch geïnteresseerd, verslaafd aan muziek, Politiek sociaal-liberaal. Kritisch supporter van EU en Christelijk/Joodse cultuur, bezorgd over Islamisering NL

7 gedachtes over “Referendum was geen democratisch feest!”

 1. Merkwaardige redenering !
  Die Nederlanders die om “tactische” redenen thuis bleven, die hadden toch gewoon “ja” kunnen gaan stemmen! Indien ze hoopten met hun gedrag de kiesdrempel niet te halen, wel, dan is het een mooi geval van “de bedrieger bedrogen”.

  Maar wat nog veel erger is: in geen van de EU landen, nergens maar dan ook nergens is de burger door de EU of door de nationale overheid de kans geboden zijn stem te laten horen. Nu is dat in Nederland wel gebeurd dankzij een nieuwe mogelijkheid in de wet en enkele alerte jongens van GeenPeil, en wat zien we…..ruim 60% is tegen ! Zou dat te extrapoleren zijn naar de hele EU ?

  Je zou mogen hopen dat dit voor de nationale regeringen en de EU tot een moment van bezinning zou leiden, maar neen hoor…..Pool Tusk schijnt alweer een verdrag met -nota bene- Kazhachstan aan het maken te zijn, om zo zijn persoonlijke plan van verdere schoffering van Rusland vanuit de EU gestalte te geven.
  De Europese bevolking is in de greep gekomen van niet- democratisch gekozen levensgevaarlijke machtshebbers. Dit moet wel heel verkeerd gaan aflopen.

 2. De enige serieuze meerderheid waren de thuisblijvers, verder ben ik het eens dat het EU bestuur zich helaas onmogelijk heeft gemaakt en dat daar veel mensen terecht moeite mee hebben. Maar ik hoop dat de EU een betere structuur krijgt en niet kapot gaat

 3. Met dat laatste zal iedereen het eens zijn. Maar er is niets van een bijbuigen van de “EU-bestuursgrafiek” in de richting van meer democratie zichtbaar…integendeel…. men wil juist meer en meer autonomie, eigen inkomsten middels belastingheffing etc.
  Natuurlijk is samenwerking binnen Europa beter, maar Brussel lijkt steeds meer een niet-luisterende wildgroei, een ivoren toren met verschrikkelijke gevolgen voor de europese samenleving.

 4. Donald Tusk heeft inmiddels gezegd dat het neen van de nederlandse bevolking niet uitmaakt. Nederland mag alleen betalen en asielzoekers opvangen, verder maakt haar accoord of niet accoord niet uit. Mooie EU-regels.
  De EU en de ECB zijn gekaapt door de zuidelijke en oosteuropese landen, die enkel beter willen worden ten koste van de noordeuropese landen.
  Aansluiten bij de Britten, uitstappen uit dit waanzinnige traject, nu meer dan ooit !

 5. Het zou ook teveel eer zijn voor nog geen 2 miljoen kiezers dat zij heel Europa kunnen platleggen, maar die realiteit dringt maar moeizaam door in ons gidsland

 6. Neen, nogmaals, alleen in Nederland is het gevraagd, op een democratische wijze. De rest van de Europese bevolking is niets gevraagd en die moeten de grillen van de EU dus maar slikken.
  Het a-democratische van de EU is pijnlijk duidelijk geworden, evenals het hooghartige van de niet gekozen bestuurders.

  Als Rutte ballen had, dan koppelde hij het niet negeren van de Nederlandse bevolking aan de afdracht aan Brussel. Hij zou tegen de Pool kunnen zeggen “jij-e niet luisteren, wij-e niet betalen”. Maar we weten helaas dat Heer Rutte niet gezegend is met functionerende ballen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *