Referenditis binnen EU

spoor bijster

Na ‘Brexit’ in VK groeit een lawine van voorstellen om nieuwe referenda binnen EU te houden. In het VK wil men een nieuwe raadpleging over ‘uittreden’, Londen wil ‘iets’ organiseren over ‘onafhankelijkheid’, hetzelfde wat Schotland meer serieus ook wil. In Nederland, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Hongarije, Slowakije en Zweden willen rechtspopulisten ook referenda over uittreden. Terwijl de  Franse regering een referendum wil over een ‘nieuwe EU’. Weinigen schijnen begrepen te hebben dat niet ‘economie’ beslissend item is maar immigratie met eigen bewaakbare grenzen. In Amerika haten velen ‘Washington’, maar vrijwel niemand wil uit VS. Onze politici zijn het spoor volledig bijster.

Gepubliceerd door

grimbertrost

Strateeg en schrijver, bedrijfseconoom, historisch geïnteresseerd, verslaafd aan muziek, Politiek sociaal-liberaal. Kritisch supporter van EU en Christelijk/Joodse cultuur, bezorgd over Islamisering NL

3 gedachtes over “Referenditis binnen EU”

  1. Ik denk dat de Europeaan het ‘Wir schaffen dass” beleid van Merkel zat is. En dat het buiten kijf staat dat Juncker vervangen moet worden door een leider die verbindend en inspirernd is. Europa zal zich beter moeten verbinden met haar inwoners, zich moeten omschakelen naar een service gerichte organisatie. De handel is totaal anders dan vroeger. De mensen die aan de macht zijn in Europa denken nog steeds zoals de wereld was 30 jaar geleden. Tijden zijn veranderd. Ik ben pro-Europa, maar het is tijd voor verandering en verbinding. Hef de sancties met Rusland op, zoek verbinding en dialoog, om een gezamenlijk sterk Europa te creeren.

  2. Ha Hans grotendeels eens, maar wie in Europa toont het leiderschap naar modernisering van de EU? Merkel, Hollande, Cameron, Rajoy en Renzi niet, wie is de nu nog dark horse die dit gaat doen?

  3. Steinmeier zou een goede zijn.
    Maar het zal een hele klus worden het groepje blinde plucheplakkers te lozen: Juncker, Timmermans, van Rompuy, Baroso, Tusk , Verhofstad, Schulz. Welhaast onmogelijke taak, dus eerst verder laten imploderen is waarschijnlijk de enige optie. Ik noem overigens van Rompuy en Baroso omdat onder hun leiding de trein definitief ontspoorde en ze zich nog steeds schijnen te bemoeien.
    Probleem is natuurlijk ook dat veel nationale regeringen de EU gebruikte om hun probleemgevallen daar te lozen. Ze protesteerden niet omdat de betaling zo extreem goed was. Van Balen, Wim van de Camp, Tang, er zit enorm veel puin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *