Hoelang tolereert Westen Turkije nog?

201

Turkije heeft een Russische straaljager neergeschoten die of net over de uiterste grens van het land vloog dan wel net binnen Syrië bleef. De Piloten die per parachute naar beneden kwamen werden door Turkmeense rebellen in de lucht doodgeschoten. Turkije steunt deze verwante soennitische volksgroep, maar eigenlijk ook IS. Het beschiet Koerden die IS bestrijden en die in Turkije nauwelijks rechten hebben. Het land heeft maling aan vrije pers, maakt oppositie tegen de leidende AK partij zo moeilijk mogelijk. In feite is het een politiestaat. Rusland bezint zich op tegenmaatregelen, maar deze NAVO partner nog steunen is uit den boze.

Gepubliceerd door

grimbertrost

Strateeg en schrijver, bedrijfseconoom, historisch geïnteresseerd, verslaafd aan muziek, Politiek sociaal-liberaal. Kritisch supporter van EU en Christelijk/Joodse cultuur, bezorgd over Islamisering NL

3 gedachtes over “Hoelang tolereert Westen Turkije nog?”

 1. Merkel, die de weg volledig kwijt is, heeft na het opengooien van haar grenzen een tweede cruciale fout gemaakt door Erdogan status, geld en hulp voor de EU-toetreding te beloven. Die profiteert.
  Door zijn acties heeft de “bescherming” van de Nato helaas een inversie ondergaan…Erdogan weet dat hij Rusland kan provoceren en kan vernederen, want als de Russen militair terugslaan zal Erdogan Navo hulp inroepen.
  Stel je voor dat de Russen iets economisch tegen Turkije ondernemen, en Erdogan als antwoord sluit de bosporus…. de vrije weg is afgesloten voor de Russische Zuidelijke Vloot. Putin zal dat terecht nooit accepteren en het scenario voor een wereldoorlog is geschapen.
  Als de Navo is beetje bij zinnen is, geven ze Turkije tijdelijk een status aparte zodat de Turken geen beroep op Navosteun kunnen doen zolang daar een fundamentalistische leider zit. De uitlatingen van Stoltenberg wijzen echter helaas op het tegenovergestelde.

 2. Een status aparte voor Turkije zou inderdaad een oplossing zijn, maar niet aantrekkelijk voor Erdogan die ons chanteert. En dan hebben we nog lieden als Ben Bot die van mening is dat Turkije snel tot de EU moet toetreden

 3. Neen, niet aantrekkelijk voor Erdogan, maar dat is juist de bedoeling.
  Als de Navo aangeeft dat een aanval op Turkije tijdelijk niet automatisch artikel 5 aanroept, dan zal de man wellicht wat voorzichter worden. Bovendien een mooi signaal dat hij zijn importantie niet moet overschatten, een onder curatele stelling.
  Erdogan is nu in zijn eentje op een positie om een nucleaire oorlog uit te lokken, een zeer verontrustend idee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *