Lof op traagheid?

traagheid

Waarom heeft traagheid in het Westen, ook bij mij zo’n slechte naam? Vlaams filosoof Erik Oger meent het omgekeerde: snelheid egaliseert. We verbinden traagheid snel met domheid, lethargie, gebrek aan interesse en ambitie. Veroordeling van traagheid is gestoeld op een aantal fundamentele waarden van onze cultuur, onder andere de fascinatie voor efficiëntie die we steevast verbinden met snelheid.” Maar snelheid leidt ook tot stilstand, een file, dan pas heb je tijd om na te denken. Plato pleit met zijn deugden ook voor voorzichtigheid en gematigdheid, maar toch we ‘onthaasten’ teveel in Europa, kwaliteit is er niet per definitie mee gediend.

 

Gepubliceerd door

grimbertrost

Strateeg en schrijver, bedrijfseconoom, historisch geïnteresseerd, verslaafd aan muziek, Politiek sociaal-liberaal. Kritisch supporter van EU en Christelijk/Joodse cultuur, bezorgd over Islamisering NL

Een gedachte over “Lof op traagheid?”

  1. Een reactie van een zakenvriend:
    Als woelig water tot rust komt, wordt het langzaam helder. Als iets traag in beweging komt, komt het langzaam tot leven, wist Lao Tse al. Maar misschien zei Eric van der Steen het nog beter: tragisch is de overtreffende trap van traag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *