Vandaag kwam ING met fraaie cijfers, de bank is teruggekeerd naar simpel bankieren, vooral retail met consumenten. Top-zakenbankieren laat men grotendeels over aan specialisten als Morgan Stanley en Goldman Sachs. Deutsche bank heeft te lang geprobeerd zakenbankier te blijven, de bank wankelt, met een euro-beurswaarde van 15 miljard is deze eens onaantastbare reus veel minder waard dan ING met 37 miljard! Franse banken Banque Generale en Credit Agricole doen het als saaie bank ook goed. De Duitse Commerz Bank en het Italiaanse Unicredit zijn zorgenkinderen. De grootste Europese bank HSBC lijdt onder Brexit en tegenvallers in China, de beurswaarde is nog 114 miljard.
Saai bankieren loont
Gepubliceerd door
grimbertrost
Strateeg en schrijver, bedrijfseconoom, historisch geïnteresseerd, verslaafd aan muziek, Politiek sociaal-liberaal. Kritisch supporter van EU en Christelijk/Joodse cultuur, bezorgd over Islamisering NL Bekijk alle berichten van grimbertrost
ING heeft twee derde van zijn winstgroei te danken aan eenvoudig zakenbankieren (leningen) aan grote bedrijven in de VS en Azië. De beurswaarde van Commerzbank is 7 miljard euro, die van Barclays 29, van Societe Generale 23, en Unicredit 15 miljard.
Nou… Saai… Mag het dan nog steeds niet deugen … met die banken? ING is de verrassing van het jaar! Een beleid van saneren en focus heeft geresulteerd in mooie cijfers maar vooral ook groei van NIEUWE klanten! Dus er zijn mensen die weer kiezen voor een bank! En waarom? Omdat het saai is? Nee, omdat ING zich inleeft in haar klanten en met producten en diensten komen die er echt toe doen. Daar waar journalistiek Nederland op de achterkant van het boekje van oprichter Bunq Bank ( sorry, delete het woordje bank…) nog schrijft: “de grootbanken doen het in hun broek”…. Heeft ING alle functionaliteiten van die Bunq allang in haar producten concepten zitten. ING spart en werk nauw samen met slimme FinTech developers en sourced haar innovatie slim uit naar flexibele ‘dwarse denkers’ en test vervolgens wat werkt op haar gevestigde markt. Saai? Niet dus. Slim? Ja dus. Perfect voorbeeld voor de gehele financiele sector. Dus ook voor verzekeraard, pensioenfondsen, etc. Compliment dus!
Dank Harry voor deze bijdrage. In het FT wordt ING zelfs ten voorbeeld gesteld voor de andere banken. Mooi dat de EU eiste dat de bank zou vereenvoudigen, daarmee kwam ING op voorsprong. Zie ook mijn bijdrage in Jalta zondag